facebook tracking

Technogarden besøker Kvilldal - et sted fylt med spenning

North Sea Link

Drøyt 130 km nordøst for Stavanger ligger bygda Kvilldal med ca. 80 innbyggere. For å komme hit kan man kjøre gjennom Ryfylketunnelen. Felles for Kvilldal og Ryfylketunellen er at de begge holder hver sine verdensrekorder. Ryfylketunellen er som kjent verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel, og fra Kvilldal skal verdens lengste undersjøiske kraftkabel ligge. North Sea Link som forbindelsen kalles, vil bli den første kraftkabelen mellom Norge og Storbritannia.

En av Technogardens konsulenter, Per Arne Baltzersen jobber på lokasjonen, og vi benytter anledningen til å få en omvisning på strømretteranlegget som skal stå ferdig i 2021. Med sludd i lufta er vi utrustet med verneutstyr fra topp til tå i det vi entrer området sammen med Christian Behrens, vår representant fra ABB.

Kvilldal.jpg
Bilde: Per Arne og Kari med strømretteranlegget i bakgrunnen. Mastene rundt bygget er lynavledere.

Kraftfulle omgivelser

Anlegget er omgitt av bratte fjellsider hvor det er nødvendig med hele to rassikringskonstruksjoner. I fjellsiden over anlegget er det bygget rasvoller som skal kunne stå imot store krefter, og i tillegg er det lengre ned mot anlegget bygget en ti meter høy betongvegg. Ikke nok med det, det er også satt opp store lynavledere rundt hele området. Dette er ikke sted man vil ha lynnedslag.

Strømretteanlegget i Kvilldal.jpg

Oversiktsbilde over anlegget. Foto: Per Arne Baltzersen

 

ACDC

Vi passerer flere betonghus som huser transformatorer og Christian forteller ivrig funksjonen på disse. Når strømmen skal transporteres i kabel over en så stor avstand som ca. 720 kilometer, må den omdannes fra vekselstrøm (AC) til likestrøm (DC).  Derfor er det nødvendig med en strømrettestasjon. Kabelen vil ha en spenning på 525 kV og Kapasitet på om lag 1.400 MW som er nok strøm til en by på størrelse med Oslo.

Spennende hverdag

Denne gangen var det kraft og spenning som stod på blokka. Neste gang kan det være noe helt annet, det er det som gjør hverdagen spennende.

"All ære til alle våre dyktige konsulenter som bidrar med sin kunnskap og kompetanse på spennende prosjekter rundt om i landet hver dag. Det er virkelig givende å få et innblikk i deres hverdag".

Kari.jpg

Bilde: Kari Haugberg, konsulentleder Technogarden Stavanger
Alle foto: Christian Behrens

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Teamtailor

Karrierenettsted fra Teamtailor